joi, 8 septembrie 2011

Talc

Mg3Si4O10(OH)2- hidroxid oxid de siliciu şi magneziu

Talcul poate fi considerat un mineral destul de important şi interesant din punct de vedere geologic, fiind cel mai moale mineral posibil. Asta înseamnă că are cea mai mică duritate, doar 1 pe scara lui Mohs.

Denumirea sa provine din faptul că talcul este o mică, şi anume din limba arabă, unde talq înseamnă ,,mică".

RECUNOAŞTERE ŞI RECOMANDĂRI
Duritatea scăzută este primul indiciu.
Într-o stare masivă, brută, necristalizată, talcul este foarte uşor de recunoscut. În primul rând, denumirea sa alternativă de ,,piatră de săpun" dă de gol aspectul de săpun. În plus, suprafaţa sa formează o senzaţie de grăsime sau de unsoare la atingere.
Aspectul gras al acestuia ia atribuit o altă denumire, anume aceea de steatit, din grecescul stear, ce înseamnă ,,gras".
Dacă suprafeţele conţine zone pătate roşii şi nu vă plac, le puteţi îndepărta cu acid diluat.

MINERAL ,,VECHI"
Talcul este un mineral descoperit şi folosit încă de multă vreme. Până chiar şi unii scarabeii egipteni sunt confecţionaţi din talc, dar mai sunt exemple...

UTILIZĂRI INDUSTRIALE
Rezistenţa talcului la căldură a transformat mineralul într-un mineral industrial. Ca puţine minerale, acesta are chiar o gamă foarte largă de utilizări pentru om.
O importantă utilizare a talcului este pudra de talc, un material foarte important pentru menţinerea corpului uscat. Este folosit atât de atleţi, cât şi de alţi oameni.
Alte utilizări: hârtia de talc, vopselelor, lacurilor, pieilor, markerelor, lubrifianţilor, plasticurilor, cauciucului şi a ceramicii.

MINERALE ASEMĂNĂTOARE
Ca toate mineralele, talcul se aseamănă şi cu alte minerale. În cazul său, mineralele asemănătoare sunt două şi se numesc willemseit şi minnesotait, numai că primul conţine nichel, iar al doilea conţine fier.

ORIGINI ŞI RĂSPÂNDIRE
Talcul se formează ca mineral secundar prin modificarea rocilor bazice şi ultrabazice cu olivină, amfiboli şi piroxeni, sau prin roci magmatice sau sedimentare.
În principal, talcul poate fi găsit la: Zillertal (Austria), The Lizard, Cornwall (Marea Britanie), Shetland (Scoţia), Barberton (Africa de Sud) şi California, Pennsylvania şi Vermont (SUA).

RĂSPÂNDIREA ÎN ROMÂNIA
În România, talcul s-a exploatat la Cerişor şi Lelese, din Munţii Poiana Ruscă.

FIŞĂ DE CARACTERIZARE
TALC
  • Clasă: silicaţi-filosilicaţi
  • Sistem de cristalizare: monoclinic
  • Formulă chimică: Mg3Si4O10(OH)2
  • Duritate: 1
  • Densitate: 2,5-2,8
  • Clivaj: perfect
  • Spărtură: neregulată
  • Culoare: gri, alb, verde, maroniu
  • Urmă: albă
  • Luciu: gras sau perlat
  • Lumienscenţă: inexistentă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salut! aştept comentariile voastre referitoare la postare şi blog!