marți, 8 martie 2011

Activitate practică 7-8 EXPLORARE ŞI EXCAVARE


Căutarea de minerale, sau VÂNĂTOAREA DE ROCI, cum i se mai spune, presupune o muncă asidue, dar în acelaşi timp minunată şi plăcută, deoarece poţi explora şi vedea minunile naturii.

De acum, trebuie să-ţi decizi zona sau locul unde să-ţi începi activitatea practică. Recomandat este, să începi ecplorarea în locuri apropiate şi cunoscute. Sigur vei găsi eşantioane minunate la ţărmul mării sau lângă faleze, dar trebuie să ai grijă, deoarece sunt uneori locuri periculoase.
Trebuie să ai în vedere două obiective atunci când cauţi roci la ţărm: că fenomenul de eroziune al ţărmului este în desfăşurare, aşa că trebuie să ai grijă la căderea de pietre şi de fenomenul flux-reflux.
Dar şi dealurile sau munţii pot fi locuri periculoase, aşa că, dacă eşti mai mic, lasă aceste detalii în seama unui adult. NU UITA! Siguranţa este pe primul loc!

GĂSIREA ŞI ADUNAREA EŞANTIOANELOR
Poţi aduna eşantioane de pe plajă sau din cariere. Poţi găsi eşantioane de cuarţ pe plajă sau pietriş, sau eventual în râuri. Vei observa, după ce prinzi mai multă experienţă, cristale fixate pe rocă, în zonele cu roci granitice.
Nisipul şi pietrişul au constituit mereu un mediu propice pentru minerale, de exemplu, aurul poate fi găsit prin spălarea de nisip.
Multe alte minerale pot fi găsite în depozite aluvionare, în râuri. Aceste depozite naturale sunt rezultatul eroziunii şi depunerii de roci bogate în minerale.

ROCI SEDIMENTARE
Aceste tipuri de roci-formate prin aducerea de sedimente formate prin ruperea şi fragmentarea altor tipuri de roci de către agenţi naturali şi sedimentarea acestora- sunt excelente pentru găsirea de fosile. Dar nu numai! mai pot fi găsite diamante, aur, casiterit, zircon, granat, topaz, etc., dar există şi condiţia ca rocile sedimentare să fie formate şi depuse în apropierea de roci magmatice sau metamorfice propice mineralelor de mai de sus.
Multe minerale se formează în mometul de depozitarea al rocilor sedimentare, cum ar fi calcedonia, opalul- în şisturi silicioase- şi magnetitul cu hematitiul-în calcare.

CAVITĂŢI-ROCILE MAGMATICE
Rocile magmatice pot conţine nişte cavităţi -găuri de anumite mărimi în care se găsesc minerale sau cristale. Tipurile de cavităţi sunt:
  • GEODA- Cavitate rotundă, bordată cu agat, presărată sau plină cu cristale
  • DRUZA- Cavitate neregulată
Aceste cavităţi sunt exploatate în minele din toată lumea şi nu pot fi găsite la suprafaţă. Acestea se găsesc pe matricea lor, iar minerii le scot. Fiecare mineral este folosit la ceva pe lumea asta, iar unele sunt şlefuite pentru frumuseţea şi raritatea lor.
VA URMA...

INTERESANT...pentru vânători de roci!
REGULILE VÂNĂTORULUI DE ROCI
  1. Începe exploatarea într-un loc cunoscut, de unde poţi găsi informaţii suplimentare, hărţi, etc
  2. Acordă prioritate maximă siguranţei tale şi nu te aventura în locuri periculoase, cum ar fi mlaştinile, versanţii, stâncile, carierele sau ţărmurile periculoase, etc
  3. Trebuie mereu să întrebi proprietarul în cazul în care locul ales pentru vânătoarea de roci este proprietate privată sau este un loc închis
  4. Nu distruge alte forme de viaţă şi nu lua foarte multe eşantioane din acelaşi loc
  5. NU lăsa în urma ta gropi sau bucăţi de roci, se pot răni alţii sau animalele; vor mai fii şi alţii care vor să caute minerale după tine
  6. Respectă peisajul natural: nu arunca gunoaiele pe jos şi fii civilizat
  7. NU lua mai multe minerale decât este nevoie
  8. Mai degrabă ia bucăţi de minerale deja căzute decât să le spargi tu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salut! aştept comentariile voastre referitoare la postare şi blog!