miercuri, 23 februarie 2011

Azuritul



















Azuritul este o sursă secundară de cupru. Mai este utilizat şi ca piatră decorativă, datorită coloritului său viu şi a culorii sale azurii.
Numele azuritului provine de la culoarea sa specifică: albastru celestin. A fost descoperit de vechii egipteni şi, timp de mii de ani, a rămas cel mai preţuit pigment, acesta fiind alabastrul pentru vopsea. Unele zăcăminte de azurit sunt exploatate pentru obţinerea cuprului, dar nu este un minereu industrial, la fel de important precum calcopirita.
Până la sfârşitul Evului Mediu, azuritul a fost măcinat, iar pudra obţinută era folosită la prepararea unor pigmenţi numiţi ,,albastru de munte'', şi ,,piatră armenească".
Aceşti pigmenţi au fost o vreme utilizaţi la scară largă de pictorii medievali, până când s-a descoperit că nuanţa pe care o produceau nu era stabilă: după o perioadă lungă de timp, azuritul măcinat absoarbe umiditatea din aer şi se transformă într-un alt mineral malachitul, de culoare verde.

GIOTTO
Astăzi, o srie de picturi celebre din secolele al XIII-lea, şi al XIV-lea- în special cele ale marelui artist florentin Giotto di Bondone (cca. 1267-1337) -par să aibă cerul de culoare verde.

CHESSYLITUL
Forma masivă a azuritului, folosită ca piatră decorativă, este cunoscută drept chessylit, deoarece unul dintre locurile în care se găseşte este localitatea Chessy, de lângă Lion, din Franţa. Denumirea germană a mineralului azurit este kuperfglazur.

TESTE
Când este introdus în acid clorhidric sau în acid azotic, azuritul reacţionează efervescent. Când este ţinut asupra unei flăcări, se înnegreşte şi se topeşte uşor.

RĂSPÂNDIRE PE GLOB
Câteva dintre cele mai importante zăcăminte de azurit au fost descoperite în Broken Hill-Australia; Deşertul Atacama-Chile; Chessy-Franţa; Laurium-Grecia; Sardinia-Italia; Tsumeb-Namibia; Arizona şi Mexic-SUA.

FIŞA DE CARACTERIZARE
AZURITUL
  • Clasa: carbonaţi
  • Sistem de cristalizare: monoclinic
  • Formulă chimică: Cu3(CO3)2(OH)2
  • Duritate: 3 şi jumătate-4
  • Densitate: 3,8
  • Clivaj: bun
  • Spărtură: concoidală-mineral sfărâmicioasă
  • Culoare: albastru de obicei azuriu
  • Urmă: albastru deschis
  • Luciu: sticlos
  • Luminescenţă: inexistentă

6 comentarii:

  1. Imi place azuritul tau, nu se compara cu ce am vazut pe la chioscuri, roci fara aproape nimic pe ele, doar intr-un colt un pic de albastru.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc de apreciere. Ideea e că la CP trebuie sa ai noroc, atata tot! Si eu am prins unele esantioane mici si urate, de expl. calcedonia.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Nico, esantionul tau e interesant, are destule minerale in textura, predomina mai mult malachit decat azurit, dar e o achizitie reusita. Singurul impediment e camera foto, nu ai focalizat bine sau nu ai lumina suficienta. Mult succes in continuare la completarea colectiei!

    RăspundețiȘtergere
  4. Da...nu a fost lumina bună, dar aparatul merge bine . Multumesc de apreciere!!

    RăspundețiȘtergere
  5. frumos esantion!
    al meu e mai lunguiet : jumatate albastru:)
    Ai gasit un esantion foarte frumos de azurit!:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc de aprecier! nu este in toatalitate azurit, intrucat partea verde este malachit. :)

    RăspundețiȘtergere

Salut! aştept comentariile voastre referitoare la postare şi blog!