vineri, 25 februarie 2011

Activitate practică 5-6: ŢINE EVIDENŢA COLECŢIEI TALE DE MINERALE!

Ţine evidenţa colecţiei tale de minerale


Dacă vrei să ai o colecţie interesantă, şi peste mai mulţi ani, este important să ţii evidenţa eşantioanelor tale prin fişe cu informaţii detaliate. Fără îndoială, este o provocare să complectezi colecţia oferită de Comorile Pământului cu mostre de minerale pe care le-ai găsit chiar tu. Dacă ţii evidenţa eşantioanelor descopeirte de tine, în mod detaliat, ajungând în timp la o adevărată documentaţie, îţi va fi mult mai uşor să creezi o colecţie interesantă şi utilă din punc de vedere ştiinţific. În acest scop, nu este suficient să găseşti un mineral cu aspect atrăgător, să-l duci acasă, să-l pui într-o tăviţă de orezentare şi apoi să-l abandonezi. Dacă nu pui pe hârtie toate informaţiile relevante, vei uita multe dintre detaliile importante legate de descoperirea ta. Atunci când ai activitate de teren, ia întotdeauna notiţe chiar la faţa locului. Apoi, la întaorcerea acasă, transferă aceste notiţe pe un suport permanent, precum o bază de date pe computer, sau un jurnal mineralogic. Păstrează mereu o copie de rezervă a notiţelor tale, acasă, unde va fi în siguranţă. Dacă îţi pierzi carnetul de teren- sau acesta e distrus de o furtună- excursia respectivă e, fără îndoială, ratată. Imaginează-ţi cât ar fi de grav să pierzi şi documentarea şi culeasă în celelalte excursii, în urma deterirorării principalului tău jurnal.
  • REGULA NR. 1- Păstrează întotdeauna o copie a notiţelor tale.
  • REGULA NR. 2-Etichetează fiecare eşantion individual, aşezat pe tăviţa de prezentare.
Dintr-o colecţie profesionistă de minerale nu trebuie să lipsească ,,istoria detaliată a fiecărei piese". Poţi introduce aceste informaţii într-o bază de date computerizată, sau le poţi scrie pe cartonaşe de înregistrare. Avantajele cartonaşelor de înregistrare sunt, în principal, 2: Le poţi lua cu tin în excursii, şi pot fi rearanjate în ordine alfabetică, sau într-o altă ordine pe care o consideri relevantă (poţi, de exemplu, să-ţi organizezi docmentaţia pe clase de minerale: silicaţi, oxizi, carbonaţi, etc.).
Notiţele tale trebuie să indice data şi locul în care a fost descoperit fiecare eşanton, precum şi alte elemente de interes: numele celor care te-au însoţit în excursie şi itinerariul pe care l-aţi urmat în aceea zi plus alte detalii pe care le consideri relevante.
Acestea pot include condiţiile meteo, dificultăţile întâlnite pe traseu, sau în cursul extragerii eşantioanelor şi testele efectuate pentru a confirma identitatea mineralului.
Dacă doreşti ca colecţia ta de minerale să-şi păstreze calitatea şi valoarea, trebuie să notezi tot ce ştii despre tipul de rocă de unde ai extras eşantionul, inclusiv alte date pe care le consideri interesante.
Pentru orice eventualitate, fă poze de la locul de extragere al eşantionului, punând pozele într-un album.
Bineînţeles, trebuie să notezi foarte clar locul de unde ai extras mineralul, pe harta topografică a zonei, folosind o busolă pentru a nota direcţia în care ai făcut fotografia.

ORIENTAREA PE HARTĂ
În primul rând, când pleci într-o expediţie de culegere a mineralelor sau a rocilor, este foarte bine să îţi faci rost de harta zonei, care poate fi: topografică şi geologică. Mai avem nevoie de busolă şi altimetru, pentru fixarea pe hartă cu un x, pentru a se afla mai detaliat spaţiul de unde ai luat eşantionul.
Eventual poţi folosi un GPS, pentru coordonarea geografică cât mai simplă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salut! aştept comentariile voastre referitoare la postare şi blog!