vineri, 21 ianuarie 2011

Muscovitul


Muscovitul poate fi verde, brun-pal, incolor sau gri-argintiu. A fost folosit timp de secole ca înlocuitor al sticlei, deoarece are multe proprietăţi asemănătoare cu sticla, fiind însă mult mai rezistentă decât aceasta.
În Rusia, au fost găsite zăcăminte gigantice de muscovit, şi au fost folosite la hublouri de vapoare. Astfel a primit denumirea pe care o are acum, o contracţie de la ,,sticla de muscovy", muscovy fiin denumirea englezească arhaică pentru Rusia, respectiv Moscova.

Muscovitul este una dintre cele mai frecvente tipuri de mică, un mineral răspândit, folosit pe o scară largă în industrie, datorită rezistenţei sale la căldură şi electricitate.

UTILIZĂRILE INDUSTRIALE
Muscovitul are o gamă largă de aplicaţii practice şi este unul dintre cele mai importante minerale din lume: este folosit la fabricarea cauciucului, a hârtiei şi a tapetului, a lacurilor şi a obiectelor din ceramică, precum şi la fabricarea ferestrelor de cuptoare. De asemenea, mai este folosit şi ca agent de umplere în materialele pentru acoperişuri.
Există mai multe forme diferite de muscovit, varietatea microcristalină de muscovit numindu-se sericit. Hidromuscovitul conţine mai mult oxigen şi hidrogen şi mai puţin potasiu, decât forma de bază a mineralului. Alte forme: fuchsitul, maripositul, phengitul, etc.

Cele mai mari cristale: un cristal de muscovit scos din mina Inikurti, din India, cântărea 85 de tone!

Fişă de caracterizare
MUSCOVITUL
Clasa: silicaţi, subclasa filosilicaţi
Sistem de cristalizare: monoclinic
Formulă chimică: KAl2(Si3Al)O10(OH, F)2
Duritate: 2 jumătate-4
Densitate: 2,77-2,88
Clivaj: perfect
Spărtură: neregulată
Culoare: gri, verde, incolor, maro
Urmă: incoloră
Luciu: sticlos spre perlat
Luminescenţă: inexistentă

2 comentarii:

  1. Felicitari !
    Foarte interesant blog si cred ca daca ai intra cu toate aceste conostinte pe forumul CDB ,doamnele de acolo ar fi f incintate .
    http://cdb.designerdebijuterii.com/viewforum.php?f=41&sid=7b60d9c5bdb57d540500410c6ff36865

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Florentina
    Mersi de comment
    O să mă uit pe forum, poate ma inregistrez

    RăspundețiȘtergere

Salut! aştept comentariile voastre referitoare la postare şi blog!