joi, 20 ianuarie 2011

CALCEDONIA


Miercuri, 19 ianuarie 2011 a apărut numărul 18 din colecţia Comorile Pământului de al Deagostini, iar de această dată (spre fericirea unora) a venit frumos aşezat în cutiuţa specifică revistei mineralul CALCEDONIA.
Sper să aveţi mai mult noroc decât mine la găsitul unor pietre frumoase, întrucât eu am prins ultima revistă cu o geodă de 2 cm .

CALCEDONIA
Calcedonia se găseşte sub multe forme diferite şi este folosit la fabricarea bijuteriilor, a obiectelor de olărit şi a ornamentelor.
Este varietatea de cuarţ ce se găseşte în multe forme şi culori. Unele varietăţi sunt destul de frumoase, putând fi considerate ca fiind pietre semipreţioase,

VARIETĂŢI DE CALCEDONIE
Calcedonia cea mai frecventă poate avea culoarea lăptoaă sau opalină, albă, albastru-gri pal sau brună. Calcedonia brună până la roşcată se numeşte carneol. Cea brună se numeşte sard, iar cea verde cu pete roşii piatra sângelui. Agatul muşchi este lăptos având in interiorul său impurităţi negre care arată ca nişte muşchi. Crizoprazul-cea mai valoroasă varietate de calcedonie-este verde. Onixul este o varietate neagră de agat cu dungi drepte, paralele pe lungime.
Cuarţul, cu diferitele sale forme, este una dintre cele mai răspândite minerale de pe tot globul pământesc. El este alcătuit din siliciu şi oxigen, două dintre cele mai abundente elemente chimice de pe Terra. Cuvântul calcedonie este dat unor varietăţi de cuarţ, iar etimologia cuvântului provine de la numele vechiului port Khalkedon din Asia Mică, unde au fost găsite primele zăcăminte din acest mineral.

NESTEMATE ASEMĂNĂTOARE
Unele jaspuri şi serpentinite seamănă cu crizoprazul verde, dar sunt mult mai moi decât calcedonia. Carneolul, crizoprazul sau onixul sunt adesea imitate cu ajutorul unei benzi de sticlă colorată sau dungată. Mineralul cu care calcedonia mai poate fi confundat este opalul, dar acesta este un gel de bioxid de siliciu întârit, nu un cristal, şi are o greutate specifică şi o duritate specifică mai scăzută decât a calcedoniei.

CAMEELE ŞI INTALIILE
Numeroase forma ale calcedoniei sunt folosite pentru a obţine numeroase cameele sau intalii. Cameele sunt broşe cu forme crustate care ies în relief, deasupra suprafeţei materialului, în timp ce italiile au modele decorative scobite.

Calcedonia se găseşte în cavităţi din unele tipuri de roci-numite geode- în lavele vulvanice.

Fişă de caracterizare
CALCEDONIE
Clasa: oxizi
Sistem de cristalizare: trigonal
Formulă chimică: SiO2
Duritate: 7
Densitate: 2,65
Clivaj: inexistent
Spărtură: concoidală
Culoare: variabilă
Urmă: albă
Luciu: sticlos spre cerat
Luminescenţă: inexistentă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salut! aştept comentariile voastre referitoare la postare şi blog!