duminică, 7 noiembrie 2010

Cavnic- oraşul mineralelor!

Cavnic (numit local și Capnic, maghiară Kapnikbánya, germană Kapnik) este un oraș minier în județul Maramureș.
În localitatea Cavnic se găsesc foarte multe minerale, mai ales că aici s-a descoperit varietatea de ,,Radelerz", o varietate de Bournonit. In 1946 era o comuna saraca de mineri raspandita pe vai si maguri. Era renumita pentru minele ei, cand inchise, cand redeschise. Din 1970, localitatea a cunoscut un proces accelerat de urbanizare, desfasurat intr-un ritm rapid prin construirea numeroaselor blocuri de locuinte, actiunea de modernizare a strazilor, extinderea retelei comerciale si de transport. Este situat într-o zonă muntoasă, la poalele munților Gutâi, pe cursul superior al râului Cavnic, la o altitudine între 550 și 1.050, la 32 km est de municipiul Baia Mare.

Turismul este principalul sector de activitate.

În perioada când mineritul era principalul sector de activitate, aici se exploatau și se prelucrau minereuri complexe cu conținut de plumb, zinc și cupru. După ce mina s-a închis, mulți localnici au rămas fără un venit stabil și mulți tineri au plecat în străinătate în speranța unui trai mai bun.

Dar astăzi, le recomand coecţionarilor de minerale şi roci să facă măcar o mică excursie până la Cavnic...poate îşi îmbogăţeşte colecţia!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salut! aştept comentariile voastre referitoare la postare şi blog!