vineri, 15 octombrie 2010

CUARŢ ROZ

Cuarţul roz este o varietate rară de cuarţ, folosită la confecţionarea colierelor şi a altor podoabe. Se găseşte atât în stare cristalină(mai rar)cât şi în stare amorfă.
În ciuda numelui, cuarţul roz are o foarte mare varietate de culori.
Cristalele de cuarţ roz sunt extraordinar de rare şi de frumoase, şi pot le poate fi pusă frumuseţea în valoare prin şlefuire.
Cuarţul roz transparent este extrem de rar, iar cuarţul roz se găseşte adesea sub formă de eşantioane semi-opace fisurate, trăsături care dau acestei varietăţi de cuarţ carcterul de ,,uşor sfărâmicios". Aceste eşantioane sunt de obicei sub forme amorfe, care sunt modelate ulterior de către meşteri. Anumite cristale de cuarţ roz tăiate în stil caboşon prezintă un efect vizual spectaculos, în formă de stea,numit ASTERISM.
Cuarţul roz mai este folosit şi la intalii( sigilii sau gravuri de adâncime), dar şi în cameei( gravată în relief).

CRISTALELE DE CUARŢ ROZ
Unele cristale de cuarţ roz prezintă forme piramidale şi trigonale pe laturile freţelor prismatice, precum şi striaţii de-alungul suprafeţelor acestora. Despre asemenea cristale se spune că sunt senestre sau dextre, în funcţie de unghiul de înclinare şi de poziţia piramidei.

PRELUCRAREA
Cuarţul poate fi curăţat în acid clorhidric cald. La curăţare, nu este indicată folosirea acidului fluorhidric, deoarece acesta determină apariţia fisurilor în mineral. Răcirea cuarţului nu trebuie făcută rapid, întrucât piatra poate crăpa. Toate formele de cuarţ prezintă riscul de spargere, astfel încât ele trebuie mânuite cu deosebită grijă.

Fişă de caracterizare
Clasă: oxizi
Sistem de cristalizare: trigonal
Formulă chimică: SIO2
Duritate: 7
Densitate: 2,65
Clivaj: inexistent
Spărtură: concoidală spre neregulată
Culoare: trandafiriu, roz, piersiciu
Urmă: albă
Luciu: siclos
Fluorescenţă: galbenă (extrem de rară)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salut! aştept comentariile voastre referitoare la postare şi blog!